Afbeelding1-e1491828697179.png

#indebatmet jongehonden

Afgelopen woensdag blaften we mee met het maatschappelijk debat.

Als maatschappelijk betrokken jonge honden vinden wij het belangrijk om in deze tijd onze stem te laten horen én open te staan voor andere opinies. En hoe kan dat beter dan naast te gaan stemmen, een Jonge Honden debatavond te organiseren?

Woensdagavond 8 maart, een week voor de verkiezingen, was het zover. Onder leiding van ervaren debatleider Mark Beumer legden we elkaar en ons netwerk het vuur aan de schenen over drie belangrijke thema’s: zorg, wonen en arbeidsmarkt. Uiteraard met jonge hondse stellingen en op een jonge hondse manier!

De avond werd afgetrapt met de opwarmstelling ‘kattenmensen zijn leuker dan hondenmensen’. Een stelling die uiteraard voor veel hilariteit onder de debaters zorgde. De jury van de avond bestaande uit Ankie van Dijk, Wimar Bolhuis en onze jonge hond Marte Rozendaal beoordeelden de, hoe kan het ook anders, hondenmensen als winnaar van het debat. Na deze opwarmronde waren de debaters klaar voor het maatschappelijk debat!

 Drie stellingen stonden centraal in het debatten die in de vorm van een Lagerhuisdebat werden gevoerd:

  • De overheid moet meer ingrijpen in de leefstijl van de burgers.
  • Als uitgangspunt moeten we sociale huurwoningen bijbouwen in rijke buurten.
  • We moeten in Nederland toe naar een vierdaagse werkweek.

Voor de start van elk debat werd de stelling geïntroduceerd door een jonge hond.  Daarna barste het debat los. Ondanks de links-progressieve meerderheid, voornamelijk D66 en GroenLinks stemmers bleek uit de peiling voor de start van het debat, waren de meningen sterk verdeeld. De één schermend met feiten en de ander op een theatrale manier probeerden de debaters indruk te maken op de jury en de ander te overtuigen.  Zelfs de stellingen zelf werden soms bediscussieerd.

Tien minuten per stelling leek nauwelijks genoeg, maar de debatleider was streng en rechtvaardig. Na een kort beraad kwam de jury met een eindoordeel. Ze waren onder de indruk van de vurigheid en inhoudelijke argumenten waarmee werd gedebatteerd en waren meegenomen door de persoonlijke verhalen in de argumentatie. Er waren veel goede argumenten en de vonken vlogen over en weer. Uiteindelijk waren er, plottwist, drie in plaats van twee finalisten gekozen: Floris van Proosdij, Joost Nellen en Marije van Rest streden aan het einde van de avond door middel van een korte pitch voor de winst. Waar twee (oud) jonge honden vechten op één been, gaat de derde er mee heen. Marije van Rest kreeg onder andere door haar argument “het is Internationale vrouwendag” het hardste applaus en mocht zich winnares van het Jonge Honden debat noemen. In ontspannen theatersetting mag zij zich binnenkort nog laten onderdompelen door meer maatschappelijke problematiek door De Verleiders.

Na afloop van het debat werd er nog vurig doorgepraat en geborreld waaruit bleek dat onze missie geslaagd was: het inspireren en uitdagen van onszelf en ons netwerk!

Nieuwsgierig naar de feitelijke argumenten die over tafel vlogen? Of heb je het debat gemist en wil je graag nog een keer #indebatmetjongehonden over een maatschappelijk relevant thema? Mail Juliët!

 

 

Add your comment