Banner-website-programma-4-e1498229704197.jpg

#OKS9 – 15 juni – ‘Een duurzame voedseltoekomst voor iedereen?!’

Op 15 juni organiseert Jonge Honden Open Kaart Sessie #9. Deze keer stellen wij de vraag: ‘Hoe maken we een duurzame voedseltoekomst mogelijk voor iedereen? Kan duurzaam voedsel sociaal inclusief zijn?’. Denk mee met vraagstukken van verschillende spelers in de keten, luister naar inspirerende sprekers en ontmoet medegeïnteresseerde professionals. Dit wil je niet missen! Meld je aan via dit inschrijfformulier.

  • Datum: Donderdagavond 15 juni 2017
  • Tijd: 19:00 – 21:30
  • Locatie: Het Jonge Honden Hok op de Gildstraat 91A in Utrecht

Programma

We trappen de avond af met een aantal sprekers die het onderwerp inleiden, en in gesprek gaan met het publiek:

Daarna geven we verschillende spelers in de keten de gelegenheid om hún probleem, vraagstuk of dilemma rondom duurzaam voedsel en sociale inclusie in een ronde tafel sessie voor te leggen aan de aanwezige gasten. Deze organisaties zullen de input van de gasten gebruiken om vanuit hun positie een verandering in gang te zetten.

  • Gemeente Utrecht vraagt ‘In Utrecht bouwen we samen aan een gezonde toekomst. Bij een gezonde leefstijl is ook voedsel belangrijk. We leven in een tijd van overvloed waar voedsel vrijwel overal beschikbaar is. Mensen worden continue verleid om een ongezonde of niet duurzame keuze te maken. We willen dat vers, gezond en duurzaam eten toegankelijker, aantrekkelijker en gemakkelijker wordt voor álle bewoners in de stad, met al hun verschillende sociale, culturele en economische achtergronden. Hoe kunnen we als gemeente het voedselaanbod in de stad gezonder en duurzamer maken samen met de voedselaanbieders?’
  • Boerderij Landzicht – Biologische Groentenabonnementen vraagt ‘We zien dat biologisch steeds hipper wordt en dat de vraag naar en bekendheid van biologische groenten toeneemt. Maar hoe divers is die groeiende groep consumenten eigenlijk? Wat kunnen wij, biologische boeren, doen om voor een brede en diverse groep consumenten een zo duurzaam en sociaal inclusief mogelijk voedselaanbod bereikbaar te maken?’
  • Het Voedingscentrum vraagt ‘Vanuit RIVM-onderzoek weten we dat minder vlees eten één van de belangrijkste oplossingsrichtingen is om mensen duurzamer te laten eten: Hoe kunnen we consumenten die dat uit zichzelf nog niet doen, toch zover krijgen om deze stappen te maken?
  • Slow Food Youth Network vraagt ‘Wij zetten ons in voor een duurzaam en sociaal inclusief voedselsysteem, maar bestaan zelf vooral uit randstedelijke, blanke, hoogopgeleide en welvarende jongeren. Hoe kunnen we zorgen voor meer diversiteit? We zijn ervan overtuigd dat dat van wezenlijk belang is voor de transitie.’
  • Buurtbuik ‘gelooft dat voedsel op een ongedwongen manier mensen samenbrengt en sociale verschillen verkleint. Met opgehaald voedsel van supermarkten en groenteboeren dat anders verspild wordt, maakt een team van BuurtBuik vrijwilligers daarom wekelijks gratis drie-gangen-menu’s op diverse locaties. Veel leveranciers zien nu in wat zij aan reststromen hebben en passen hierop hun inkoopbeleid aan. Echter, BuurtBuik wil in de toekomst zich ook gaan richten op de enorme voedselverspilling bij bedrijfskantines en cateraars. Het uiteindelijke doel is dan ook in heel Nederland gratis maaltijden te kunnen verstrekken van een breed scala aan leveranciers. Zo ook in Utrecht. Hoe kan BuurtBuik nieuwe en sterke samenwerkingen opzetten, om de keten verder te verduurzamen en haar sociale impact te vergroten?’
  • FoodCabinet – ‘Het is iedere bezoeker van een foodfestival of evenement vast wel eens opgevallen dat alle aanwezigen vaak gelijkgestemden zijn: echte foodies en duurzaamheidstypes die vaak ook allemaal hoogopgeleid en redelijk welgesteld zijn. Wij gaan graag met jullie in gesprek over de vraag hoe we iedereen zich thuis kunnen laten voelen in de food wereld, hoe bestaande netwerken kunnen worden uitgebreid en welke rol campagnebureaus en evenementenorganisaties daarin hebben.’

Na de ronde tafel sessies koppelen we plenair de uitkomsten terug. We sluiten af met een netwerkborrel. Ontmoet mede geïnteresseerde professionals en de jonge honden, terwijl je geniet van een duurzaam hapje en drankje.

Mis het niet en meld je alvast aan

Wacht niet te lang met inschrijven, want het gaat hard met de aanmeldingen. Zeker zijn van een plek? Meld je alvast aan via het inschrijfformulier.

Over het vraagstuk van duurzaam voedsel en sociale inclusie: ‘Een tegenstelling? Of gaan ze prima samen?’

De wijk is flink aan het verduurzamen. Wat goed! Weer drie eco-winkels en biologische koffietentjes erbij. Er is steeds meer aandacht voor duurzaam voedsel. De duurzame recepten vliegen ons om de oren. Fantastisch! Want we moéten immers allemaal duurzamer gaan eten.

Maar wacht eens even… Kan mijn buurman met zijn kleine portemonnee dat duurzame voedsel wel betalen? Spreekt dat duurzame winkel- en voedingsaanbod eigenlijk überhaupt wel een divers sociaal economisch en cultureel publiek aan? Het lijkt wel alsof het alleen voor een select groepje aansprekend, bereikbaar en betaalbaar is.

Tel daar nog eens bij op dat die hippe duurzame winkels en restaurants langzaamaan andere lokale ondernemers uit de wijk kunnen verdrijven. Voor sommige sociale groepen is er dan steeds minder aansprekend en betaalbaar voedsel beschikbaar. Onderzoek laat zien dat deze ontwikkeling een onderdeel is van ‘gentrificatie’: een proces waarbij wijken worden geupgrade, maar daardoor bepaalde sociale-economisch of culturele groepen worden verdreven. Klik hier om meer te lezen over ‘food gentrification’ in het artikel van Jonge hond Vivian.

Een duurzame voedseltoekomst: voedsel als verbindende factor

Het moet niet zo zijn dat de verduurzaming van ons voedselsysteem sociale spanningen en verschillen vergroot of bepaalde groepen uitsluit. Voedsel is immers juist een verbindende factor tussen mensen. En om écht ons voedselsysteem gezonder en duurzamer te maken zullen we iedereen mee moeten krijgen. Voor een duurzame toekomst hebben we zowel een sociaal duurzaam systeem als een ecologisch duurzaam systeem nodig. Daarom stellen wij onszelf en jullie tijdens Open Kaart Sessie #9 de vraag: ‘Hoe maken we een duurzame voedseltoekomst voor iedereen mogelijk? Kan duurzaam voedsel sociaal inclusief zijn?’.

Open Kaart Sessie? Wat is dat?

Bij Jonge Honden organiseren we regelmatig een Open Kaart Sessie (OKS), dat is een avond waarop we inhoudelijk met elkaar in gesprek gaan over een maatschappelijk vraagstuk dat ons aan het hart gaat. Verwacht een “jongehondse” avond met verrassende werkvormen, nieuwe ontmoetingen en een dosis inspiratie om mee naar huis te nemen.

Vragen of meer informatie?

Neem dan contact op met jonge honden Tjitske, Vivian of Eva-Maria, de organisatoren van deze Open Kaart Sessie.

Add your comment