Website-banner-e1491828560472.jpg

Save The Date voor #OKS9 op 15 juni

Jonge Honden nodigt jou uit voor Open Kaart Sessie #9.

Deze keer stellen wij de vraag: ‘Hoe maken we een duurzame voedseltoekomst mogelijk voor iedereen? Kan duurzaam voedsel sociaal inclusief zijn?’. Denk mee met vraagstukken van verschillende spelers in de keten, luister naar inspirerende sprekers en ontmoet mede geïnteresseerde professionals. Dit wil je niet missen! Save jij alvast de datum? Klik hier om het volledige programma te bekijken en schrijf je in!

  • Datum: Donderdagavond 15 juni 2017
  • Tijd: 19:00 – 21:30
  • Locatie: Het Jonge Honden Hok op de Gildstraat 91A, Utrecht

Duurzaam voedsel en sociale inclusie: Een tegenstelling? Of gaan ze prima samen?

De wijk is flink aan het verduurzamen. Wat goed! Weer drie eco-winkels en biologische koffietentjes erbij. Er is steeds meer aandacht voor duurzaam voedsel. De duurzame recepten vliegen ons om de oren. Fantastisch! Want we moéten immers allemaal duurzamer gaan eten.

Maar wacht eens even… Kan mijn buurman met zijn kleine portemonnee dat duurzame voedsel wel betalen? Spreekt dat duurzame winkel- en voedingsaanbod eigenlijk überhaupt wel een divers sociaal economisch en cultureel publiek aan? Het lijkt wel alsof het alleen voor een select groepje aansprekend, bereikbaar en betaalbaar is.

Tel daar nog eens bij op dat die hippe duurzame winkels en restaurants langzaamaan andere lokale ondernemers uit de wijk kunnen verdrijven. Voor sommige sociale groepen is er dan steeds minder aansprekend en betaalbaar voedsel beschikbaar. Onderzoek laat zien dat deze ontwikkeling een onderdeel is van ‘gentrificatie’: een proces waarbij wijken worden geupgrade, maar daardoor bepaalde sociale-economisch of culturele groepen worden verdreven.

Voedsel als verbindende factor

Het moet niet zo zijn dat de verduurzaming van ons voedselsysteem sociale spanningen en verschillen vergroot of bepaalde groepen uitsluit. Voedsel is immers juist een verbindende factor tussen mensen. En om écht ons voedselsysteem gezonder en duurzamer te maken zullen we iedereen mee moeten krijgen. Voor een duurzame toekomst hebben we zowel een sociaal duurzaam systeem als een ecologisch duurzaam systeem nodig.

Daarom stellen wij onszelf en jullie tijdens Open Kaart Sessie #9 de vraag: ‘Hoe maken we een duurzame voedseltoekomst voor iedereen mogelijk? Kan duurzaam voedsel sociaal inclusief zijn?’. Denk mee met vraagstukken van verschillende spelers in de keten, luister naar inspirerende sprekers en ontmoet medegeïnteresseerde professionals. Dit wil je niet missen!

Meld je alvast aan en save de datum!

Op donderdagavond 15 juni van 19.00u tot 21.30u ben je van harte welkom op ‘het Hok’, ons kantoor aan de Gildstraat 91A te Utrecht. Wees er snel bij, want er zijn slechts 60 plekken beschikbaar. Klik hier om het volledige programma te bekijken en schrijf je in!

Open Kaart Sessie? Wat is dat?

Bij Jonge Honden organiseren we regelmatig een Open Kaart Sessie (OKS), dat is een avond waarop we inhoudelijk met elkaar in gesprek gaan over een maatschappelijk vraagstuk dat ons aan het hart gaat. Verwacht een “jongehondse” avond met verrassende werkvormen, nieuwe ontmoetingen en een dosis inspiratie om mee naar huis te nemen.

 

Add your comment