Open_Kaart-16-1-e1499067671789.jpg

Terugblik OKS#9: ‘Een duurzame voedseltoekomst voor iedereen?!’

Op de stralende zomeravond van 15 juni 2017 verzamelen er zo’n tachtig mensen op het Jonge Honden Hok in Utrecht. Waarom? Om samen na te denken over de realisatie van een duurzame voedseltoekomst. Een voedseltoekomst die niet alleen ecologisch, maar ook sociaal duurzaam is. Het werd een avond van goede ideeën en interessante nieuwe verbindingen. Mét concrete aanknopingspunten om in actie te komen. Daarop blikken we graag even terug. Maar dat is nog maar het begin… Werk jij samen met ons aan de volgende stap?

Kan duurzaam voedsel sociaal inclusief zijn? Dat is de eerste vraag die centraal staat, en waar een aantal sprekers hun licht op schijnen. Jonge Honden nodigde Natascha Kooiman, Sustainability Rebel en eigenaar van Smaackmakers en Pinar Coskun van het Sustainable Food Lab – Erasmus Universiteit Rotterdam uit om samen deze vraag te tackelen. Daarna gaven we verschillende spelers in de keten de gelegenheid om hún probleem, vraagstuk of dilemma rondom duurzaam voedsel en sociale inclusie in een rondetafelgesprek voor te leggen aan de aanwezige gasten. Deze organisaties zullen de input van de gasten gebruiken om vanuit hun positie een verandering in gang te zetten. We vatten de belangrijkste uitkomsten voor je samen. Doe er vooral je voordeel mee!

De komst van food fights
Jonge Hond Vivian trapt de avond af. Zij neemt ons mee naar de aanleiding van het vraagstuk dat deze avond centraal staat. Ze begint over het Cereal Killer Cafe; Een ontbijtbar in London waar je voor 8 pond een kommetje biologische yoghurt met ecologisch verantwoorde cornflakes kunt kopen. Een heel leuk en hip tentje. Wel een beetje duur misschien? Dat laatste dachten de bewoners van de wijk ook. Vol onvrede vielen de bewoners het café aan. Hoe het zo ver kon komen? Door de komst van dit café en andere hippe duurzame dure tentjes, werd de buurt ineens extra populair, met stijgende huizen- en voedselprijzen tot gevolg. De oorspronkelijke bewoners trokken weg, omdat zij zich niet meer thuis voelden in hun wijk. Dit fenomeen noemt men ook wel ‘food gentrification’, legt Vivian uit.

Lees hier haar uitgebreide verhaal terug. De vraag die deze ontwikkeling oproept is: Kan een ecologisch duurzame voedseltoekomst wel sociaal inclusief zijn? En zo ja, hoe krijg je dit dan voor elkaar?

Smoke a fresh cigarette” en “1 dollar burgers”
Natascha Kooiman, Sustainability Rebel en eigenaar van Smaackmakers, hoopt dat we in de toekomst lachen om ‘1 dollar advertenties’ voor burgers en voor andere niet duurzame, ongezonde maaltijden. Net zoals we nu met verbazing terugkijken naar reclames waar artsen en baby’s lachend sigaretten aanprijzen met ‘smoke a fresh cigarette!’. Volgens Natascha zit er namelijk grote winst in het veranderen van het aanbod, en het helpen van de consument om duurzamer te kiezen. Met Smaackmakers zet zij daarom in op verduurzaming van het eetpatroon vanuit horecagelegenheden en cateraars. Dit is dé doelgroep volgens haar; er is nog veel te verduurzamen en er worden veel mensen tegelijk mee bereikt. Natascha sluit af met de bemoedigende woorden dat impact zeker wel gemaakt kan worden. We maken tenslotte meer dan 3 keer per dag een keuze voor ons maaltijd. En verandering is makkelijk te realiseren door bijvoorbeeld meer plantaardig, minder dierlijk, meer lokaal, minder verspilling, meer seizoensgebonden en zo verder. ‘Maar wie is er nu aan zet om deze impact te maken?’, vraagt Natascha ons. Onderwijs, overheid, consumenten, cateraars en producenten, allemaal hebben we een rol te spelen.

Kan Natascha iets voor jou betekenen om te helpen versnellen vanuit jouw positie? Laat het haar weten!

De vinger op de zere plek
Voordat iedereen deelneemt aan rondetafelgesprekken waar we naar concrete oplossingen en ideeën zoeken, maakt Pinar Coskun van het Sustainable Food Lab – Erasmus Universiteit Rotterdam ons bewust van de voedseltrends. Zo gaan we van melk naar sojamelk en komen er talloze vleesvervangers op de markt. Ook citymarketing en vegetarisch eten gaan hand in hand. Gent noemt zich ‘The vegetarian capital of the world’. Ook legt Pinar de vinger op de zere plek met voorbeelden van waar het nu misgaat in het systeem. Een net geopereerde hartpatiënt die als eerste maaltijd in het ziekenhuis een stuk rundvlees te eten krijgt en een klas met kinderen waarvan er momenteel al 1 op de 3 te dik is. Pinar stelt dat de verantwoordelijkheid niet alleen bij de consument mag liggen, dat we moeten blijven innoveren, en dat er daarnaast goede afspraken moeten komen tussen stedelijke ontwikkelaars en gedragswetenschappers, met gezond en duurzaam voedsel als leidraad.

Aan tafel!
Na de verhelderende inzichten gaan we aan tafel samen met de Gemeente Utrecht, Biologische Boerderij Landzicht, Slow Food Youth Network, FoodCabinet, BuurtBuik en het Voedingscentrum. In rondetafelgesprekken komt een specifieke vraag van de partij op tafel. Onder leiding van Jonge Honden zoeken we vervolgens samen met alle aanwezigen naar een oplossing. Lees hier de vragen terug, samen met alle ideeën en oplossingen die werden gevonden!

Tot slot

Sprekers Natascha en Pinar blikken samen met jonge hond Tjitske terug op de avond. Een hoop ideeën zijn geopperd. Misschien zijn ze niet allemaal even realistisch, maar ze geven wel richting aan de volgende stap(pen). De conclusie is vooral dat we het gewoon moeten gaan doen. Partners zijn daarbij hard nodig. Met deze avond is in ieder geval de eerste stap gezet. Het weer nodigt uit om onder het genot van een hapje en een drankje de gedachten nog met elkaar te delen. We kijken terug op een geslaagde avond. De partners benaderen we binnenkort om te horen of de bedachte ideeën ook echt de oplossing zijn voor het vraagstuk. Houd onze website dus in de gaten.

Hoe verder?

Heb je ideeën voor een goed vervolg, of kunnen wij jou helpen om de volgende stap te zetten vanuit jouw positie of organisatie? Laat het weten aan jonge hond Tjitske!

Add your comment