Future-e1498230363909.png

Wat als… je deze vraag nou eens kon beantwoorden!

Niemand verwachtte het: de Brexit geschiedde en president Trump kwam aan de macht. De impact hiervan is extreem groot,  bijvoorbeeld op besluitvorming van overheden en investeringsbeslissingen van bedrijven. Hoe hadden we ons hierop kunnen voorbereiden? Het antwoord is simpel, door scenario planning. En wij verklappen het alvast: Scenario planning is tof!

Eén van de eerste bedrijven die zich verdiepte in scenario planning was Shell. Al in 1970 begon Shell met het stellen van “wat als” vragen. Met deze vragen probeerden zij hun gedachten te verbreden en toekomstbeelden te schetsen. Door verschillende scenario’s te ontwikkelen kon Shell beter inschatten wat risico’s waren en waar mogelijke kansen lagen. Wat als Shell dit niet had gedaan? Waren ze dan wel zo een enorm groot bedrijf geworden?

Scenario planning gaat over trends op de lange termijn. Over het kijken naar zekerheden en omgaan met onzekerheden. Shell kijkt naar trends in de energiesector en dit doen zij goed. Niemand kan daadwerkelijk de toekomst voorspellen, er is niet één juiste voorspelling. Het gaat om het ontwikkelen van scenario’s waarop keuzes kunnen worden gemaakt. Als een grote Nederlandse multinational hier zo ver mee komt, dan is dat wel interessant toch?

Ja, een frisse organisatie als Jonge Honden heeft het over een concept uit de 70’s. Is er tegenwoordig dan niet een beter model dat gebruikt kan worden? Ons antwoord: een jonge hond zoekt altijd naar de beste tool, methode of combinatie om een vraagstuk op te pakken. Dit is vaak vernieuwend en verfrissend. Dit betekent niet dat wij oude methodes negeren. Oftewel, scenario planning is een bewezen methode die met handigheidjes en nieuwe tools voor elke organisatie nog steeds van heel veel waarde kan zijn en veel vaker gebruikt moet worden.

Om precies die reden is Jonge Honden begonnen met scenario planning. Als groeiend bedrijf moeten wij beslissingen nemen waarbij onzekerheid over de toekomst een grote rol speelt. Scenario planning kan ons hierbij helpen. Daarnaast willen wij andere organisaties helpen met ofwel het zelf opzetten van scenario planning ofwel het voorleggen van verschillende scenario’s in het speelveld van desbetreffende organisatie. Wij vinden het daarom belangrijk dat elke jonge hond als junior adviseur de principes van scenario planning onder de knie heeft.

Om dit tot uiting te brengen hebben wij onszelf de brede vraag gesteld: Wat zijn de grootste uitdagingen in het werkveld van Jonge Honden in 2030? In verschillende thema’s zijn wij aan de slag gegaan. Samen met alle jonge honden, studenten, (oud) opdrachtgevers en ‘experts’ beantwoorden wij deze vraag. Door brainstormsessies, media analyses en vragenlijsten hebben wij de grootste trends in kaart gebracht. Deze trends verwerken wij tot scenario’s. Maar daar blijft het niet bij. Dit jaar zullen we voor het eerst met de Jonge Honden trendrede naar buiten komen! Coming soon: Kennis en energie die misschien wel onmisbaar is voor elke organisatie en elk bedrijf.

Het schrijven van plannen puur op basis van interne kennis is voorbij. Verken de markt, kijk naar buiten en kijk vooruit. De blik naar buiten, de blik naar de maatschappij, alleen daarom al is het erg leuk om te kijken wat voor trends er zijn en aankomen binnen onze samenleving. Kijk naar verduurzaming, een ontwikkeling waar juist eerder genoemde Shell een ‘sta in de weg’ kan worden.

Verdiep je in de toekomst van jouw organisatie, van de maatschappij en bekijk wat scenario planning voor jou kan betekenen. Want wat als… jij voortaan deze vraag stelt en hem kan beantwoorden? Wat als… scenario planning aan de basis staat van de strategie van jouw bedrijf? Wat als… jij om weet te gaan met onzekerheden? Wat als… je niet kan wachten op de Jonge Honden trendrede? Wat als… je meer wilt weten over scenario planning? Dan neem je contact op met een jonge hond!

#SEEYOUINTHEFUTURE

Add your comment