Consultant én cabaretier?!

Als consultant is hij een jonge hond met frisse ideeën. Als cabaretier is hij een waakhond met een kritisch geluid. Boban werd halvefinalist van de AKF Wim Sonneveldprijs 2021. Hij schreef een voorstelling over woningnood en economische ongelijkheid vanuit het perspectief van een starter die liever wil stoppen: ‘Boompje Beestje’.


Als consultant ben ik een jonge Hond met frisse ideeën. Als cabaretier ben ik een waakhond met een kritisch geluid. Als consultant help ik bij het creëren van culturele broedplaatsen in Utrecht: werkplekken voor kunstenaars, aan de rauwe rafelranden van de stad. En als cabaretier maak ik daar zélf gebruik van. 

In deze schaarse ruimtes schrijf ik liedjes over gentrificatie – waarvan de komst van kunstenaars ironisch genoeg een voorstadium is. Óók schrijf ik over woningnood, over financiële fratsen van vermogende mensen en over economische ongelijkheid. Over huisjes(haver)melkers en yogasnuivers. Over starters, die liever willen stoppen. En over wat millennials niet durven zeggen, en boomers niet willen horen. 

Het Amsterdams Kleinkunst Festival

Met deze liedjes deed ik mee aan de Wim Sonneveldprijs 2021 van het Amsterdams Kleinkunst Festival (AKF). Ik werd halve finalist, waarmee ik ruim 70 kandidaten wist af te troeven. En ondanks ‘virtuoos’ genoemd te worden door de jury, was het niet genoeg voor een finaleplaats. Enorm zonde. Gelukkig zag het Groninger Studenten Cabaret Festival (GSCF) haar kans schoon om vanaf september met mij te gaan touren. Op die manier speel ik mij een weg naar een impresariaat – een soort boekingsbureau voor artiesten – om zo de theaters te kunnen bestormen. In de tussentijd werk ik steevast door met het creëren van culturele broedplaatsen in Utrecht: daar waar de dromen van vele kunstenaars zoals ik beginnen.

Deze combi, tussen cabaret en consultancy, was nooit mogelijk geweest als Jonge Honden mij niet de ruimte had geboden. Vanaf dag één ben ik in staat gesteld om als kunstenaar te ondernemen. Niet alleen mocht ik try-outs doen op ons kantoor, ook dachten ze met mij mee hoe ik de AKF-tour tijd technisch in kon richten en hoe ik een vervolg kan geven aan de ontwikkeling van mijn voorstelling. 

Cultureel ondernemen

Moet ik me bij de KVK inschrijven? Bij Buma Stemra? Welke prijs vraag ik voor particuliere optredens? Kan ik mijn voorstelling aanbieden aan bedrijven? En wie zouden hier interesse in hebben? Het zijn dit soort zakelijke vragen die mij helpen om te groeien als cabaretier. 

Daarmee zijn nieuwe kansen ontstaan. En wel op het eigen terrein van Jonge Honden. Op het Berlijnplein in Leidsche Rijn zijn we namelijk bezig een avond te organiseren waarmee we het gaan hebben over woningnood. Ik ben gevraagd mijn voorstelling te spelen, om vervolgens het debat over woningnood aan te gaan. Waar en wanneer dit plaatsvindt, horen jullie binnenkort! Wil je op de hoogte blijven? Volg mij op Instagram, Facebook of LinkedIn.

Mocht je na het lezen nieuwsgierig zijn geworden naar mijn werk? Ben je opzoek naar een huiskamerconcert met een daarop aansluitend debat? Of zie je andere kansen voor het aanstormende cabaret talent dat Boban Benjamin Braspenning heet? Stuur mij een berichtje.

Over Boban

Boban Benjamin Braspenning is een 26 jaar jonge Econoom en Ethicus die is geboren met een artiestennaam. Hij heeft een Kinderboek over Banken gemaakt waarmee hij in Carré stond, is halve finalist van het Amsterdams Kleinkunst Festival en doet mee aan het Groninger Studenten Cabaret Festival.