Junior’s Journey – Ontwikkelen als een jonge hond

Afgelopen zomer zijn we gestart met ons nieuwe persoonlijke en professionele ontwikkelingstraject: de Juniors Journey. Een tweejarig programma bomvol trainingen, workshops, coaching sessies en andere dingen die je nodig hebt om je als young professional te ontwikkelen. Nieuwsgierig hoe we tot het programma zijn gekomen en hoe het is opgebouwd? Wij delen graag onze ervaringen!

Jonge Honden in verandering

Al in januari 2016 namen we het bestaande ontwikkeltraject van Jonge Honden onder de loep. Zijn de basiscursussen die we aanbieden nog wel relevant? Wat verwacht de opdrachtgever van ons? Welke vaardigheden en kennis zijn belangrijk voor de jonge hond van de toekomst? Daarnaast was dit ook de tijd waarin Jonge Honden veranderde van huisstijl en haar propositie ververste. Genoeg redenen om ook ons ontwikkelingsprogramma aan te pakken.

Juniors Journey

Na een uitgebreid behoeftenonderzoek onder zowel jonge honden als opdrachtgevers zijn we aan de slag gegaan. We kwamen erachter dat er een duidelijk verschil is tussen de ‘need to haves’ en ‘nice to haves’. De need to haves focussen op de basisvaardigheden: wat moet een jonge hond minimaal bezitten aan kennis, ervaring en vaardigheden? De nice to haves focussen op aanvullende zaken, zoals een cursus Indesign of modereren. We hebben ons gefocust op de need to haves. Om jezelf hierin te ontwikkelen, doorloop je een reis: de Juniors Journey.

De need to haves geven een mooi beeld van onze ambitie met de Juniors Journey. Dit heeft een drieledig doel:

  • Als jonge hond weet je wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Je maakt bewust keuzes en bent reflectief. Je weet hoe het werkende leven werkt en bezit (zelfgekozen) vaardigheden.
  • Als groep leren we van elkaar. We delen onze kennis en vaardigheden actief. We coachen en helpen elkaar zodat we continu in beweging blijven. Tijdens kwalitatief hoogwaardige en samenhangende trainingen leren we samen en investeren we in ontwikkeling.
  • Als bedrijf hebben we persoonlijke ontwikkeling geïntegreerd in ons werk. We investeren in de kwaliteit van onze dienst en hebben aantoonbaar vaardigheden in huis. We zijn continu bezig met de ontwikkeling van onze dienst wat leidt tot een kwaliteitsverbetering.
  • Als klant ervaar je de vaardigheden en competenties die jonge honden ontwikkelen. Het basisniveau van de jonge hond ligt hoger en de leercurve steiler. Bij aanvullende wensen kan er een betere match worden gemaakt met een jonge hond die bepaalde aanvullende kennis en vaardigheden heeft opgedaan.

Op basis hiervan hebben we een programma ontwikkeld dat aansluit op de verschillende fasen in de ontwikkeling van een jonge hond. Jonge honden bepalen zelf wanneer ze in welke fase zitten en wanneer ze klaar zijn voor de volgende fase.

Fase 1: Ontwikkelen van je persoonlijkheid

De eerste fase gaat over het ontwikkelen van persoonlijkheid. De jonge hond gaat aan de slag met het beantwoorden van de vraag “wie ben ik”. Het is een intensieve fase met vier verplichte trainingen: persoonlijk leiderschap (via The Discovery Company), persoonlijke effectiviteit, persoonlijke interactie (Transactionele Analyse) en de persoonlijke acquisitie aanpak.

Fase 2: Ontwikkelen van je vaardigheden

In de tweede fase ontwikkel je je vaardigheden. Er zijn geen verplichte trainingen; jonge honden zijn zelf verantwoordelijk voor het volgen van trainingen die aansluiten op hun persoonlijke Journey. Denk hierbij aan een training projectmanagement, zakelijk communiceren en coachingsvaardigheden. En in plaats van veel begeleiding te krijgen, gaan jonge honden zelf nieuwe jonge honden begeleiden als mentor.

Fase 3: Ontwikkelen in interactie tussen persoonlijkheid en vaardigheden

In de derde fase ga je aan de slag met het personaliseren van je vaardigheden. Wat past nou echt bij je? Je weet wie je bent, je weet wat je kunt en beschikt over een uitgebreide skills set, maar wat wil je eigenlijk zelf? We bieden een leiderschapstraject aan waarbinnen je op zoek kunt gaan naar de koppeling tussen wie je bent en wat je kunt. Ook leer je om deze persoonlijke keuzes in te zetten in jouw rol als (project-)leidinggevende, die jonge honden in fase 3 vaak al hebben.

Dwars door de drie fasen heen lopen nog intervisiesessies (elke zes weken) en evaluatiegesprekken (ongeveer elk half jaar). Alles uiteraard op eigen initiatief. Daarnaast hebben we een jaarlijks Vonkifest. Onze leus is dat wij nét die vonk zijn die beweging veroorzaakt. Maar hoe zorg je nou voor beweging binnen de (semi)publieke sector? Daar staan we uitgebreid bij stil in festivalvorm tijdens ons Vonkifest.Met speelse trainingen en workshops leren we wat beweging betekent en hoe wij dit kunnen veroorzaken bij opdrachtgevers.

Travel buddy

Jonge honden houden elkaar tijdens de Juniors Journey scherp in duo’s: de travel buddies. De buddies worden gevormd door twee jonge honden die ongeveer tegelijk zijn begonnen. De buddies zijn maatjes, sparringpartners en aanjagers van elkaar. De buddies doorlopen samen de (verplichte) trainingen, waarna ze kunnen reflecteren en elkaar scherp kunnen houden op leerdoelen en geleerde lessen. Samen sta je sterk.

Reisbegeleiders en douane

Aan jonge hondse begrippen geen gebrek tijdens de Juniors Journey! Om de kwaliteit van het programma te bewaken, werken we met reisbegeleiders en een heuse douane. Reisbegeleiders Jor, Marnix, Bianca en Merit zorgen ervoor dat het Juniors Journey programma inhoudelijk goed is (en blijft), zorgen voor het aanbod en bewaken de voortgang.

We werken voor de trainingen in Fase 1 met externe trainers zodat we verzekerd zijn van de hoogste kwaliteit. Deze externe trainers helpen ons ook mee om de kwaliteit van het programma te bewaken in de douane (Raad van Advies) en daar zijn we heel dankbaar voor. Het kan niet anders dan dat we dit artikel afsluiten met een dank je wel aan: André Bolland en Annet Lips van The Discovery Company (training persoonlijk leiderschap), Lara van der Veen (huiscoach) en Sandra Bouwmeester (Transactionele Analyse).

Talentontwikkeling

Meer weten over hoe we dit hebben onderzocht, aangepakt en ontwikkeld? Nieuwsgierig naar wat young professionals verwachten rondom persoonlijke ontwikkeling? Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen of wil je een keer meedoen met onze trainingen? Neem dan contact op met Merit.