OMG!WET – Uitdaging #2: Integraal is normaal & sharing is caring

De Omgevingswet is uitgesteld, maar uitstel is bij Jonge Honden geen afstel!

Het afgelopen jaar hebben we met heel veel mensen gesproken over het grote thema ‘De Omgevingswet’. Heel veel? Ja, voor ons gevoel wel. We hebben gevraagd, geluisterd, geborreld en conclusies getrokken. Daarom delen we de komende maand iedere week een OMG-uitdaging én een jonge hondse oplossing daarvoor. Hierbij OMG-uitdaging #2: Integraal is normaal & sharing is caring!

‘Team work makes the dream work’

Integraal werken is één van de verbeterdoelen van de Omgevingswet, dat weten we inmiddels. Bij integraal hoort ‘samen’. Samenwerken met mensen uit een andere professionele hoek. Hierbij is het cruciaal om de tijd te nemen om elkaar te begrijpen, zoals de stijl van communiceren en manieren van werken. En tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat je allemaal het einddoel voor ogen houdt. Iedereen draagt zijn steentje van kennis en ervaring bij om hier te komen. Bij integraal hoort ook ‘vanaf het begin’. Logisch, want een idee heeft meer draagvlak en slagingskans als alle betrokken afdelingen vanaf het begin meedoen. Deze nieuwe manier van werken stimuleert creativiteit, intern ondernemerschap en zorgt voor gedeelde verantwoordelijkheid. Wat wil je nog meer?

Laten we praten, want sharing is caring

Niet veel zou je denken. Maar let op! Integraal werken is makkelijker gezegd dan gedaan. Wij zien duidelijk communiceren als de fundering van integraal werken. Waar een planoloog met het woord ‘omgeving’ doelt over de fysieke ruimte, gebruikt de sociaal werker ‘omgeving’ voor iemands persoonlijke netwerk. Je begrijpt dat hierdoor verwarring kan ontstaan, die als je niet oppast uitmondt in een stroeve samenwerking. Daarom is het van belang dat er een open en vertrouwde basis is, waarin iedereen vragen durft te stellen. Waar ruimte is om fouten te maken, kennis te delen en continue te leren. Dat is nog vaak een uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat iedereen dezelfde taal spreekt? En hoe zorgen de koplopers ervoor dat zij kennis blijven delen met hun collega’s?

 Bij Jonge Honden is integraal heel normaal

Communiceren buiten je eigen koker/tunnel/hoek (give it a name): Wij weten niet beter. Dat komt doordat er allerlei soorten jonge honden zijn: van planoloog tot filosoof, van bioloog tot econoom en van gezondheidswetenschapper tot politicoloog. Binnen Jonge Honden leer je integraal te werken door de gemixte teams. We runnen samen ons bedrijf waarbij vrijheid zorgt voor het gedeelde verantwoordelijkheidsgevoel. Vind je dat er iets georganiseerd moet geworden? Wil je iets nieuws proberen? #signalerenisdoen,  dus aan de slag!

Een flexibele houding is hierbij nodig, want als jonge hond doe je ook opdrachten buiten ‘eigen’ sector. Een sprong in het diepe, maar extra leerzaam. En hierdoor spreken we de taal van allerlei soorten organisaties. Jonge honden maken snel contact en vertalen behoeften naar (beleids)advies of in Jip en Janneke taal. Het gevoel van gelijkwaardigheid en een open sfeer zijn top priority. Daarom coachen we elkaar met intervisie, zijn er f*ck up nights om van onze fouten te leren en iedere week pakt één van ons het Jonge Honden Podium om kennis te delen over een opdracht, boek of trend. Op de laatste vrijdag van de maand tackelen we met de hele groep een uitdaging van een organisatie uit ons netwerk. De creativiteit spat er vanaf in deze tackle sessies!

Voor ons is ‘de nieuwe manier van werken’ die de Omgevingswet met zich meebrengt precies datgene dat ons met de paplepel is ingegoten.

Ben je benieuwd geworden wat Jonge Honden voor jouw organisatie kan betekenen? Of wil je meer weten over onze werkwijze? Neem gerust contact op met Jasmijn, LisaMerit of Sven.

Reactie toevoegen

*Alle velden a.u.b. correct invullen