Ondernemende jonge honden

Ondernemen zit in ons DNA. Ook buiten Jonge Honden wordt er flink wat ondernomen door onze collega’s! Van video’s maken in de Alpen, tot op het Regenwoud geïnspireerde communicatietools en betekenisvolle kaartjes uit verre landen. Pepijn, Anne en Jonneke vertellen over hoe het is om naast hun werk te ondernemen.


Met je hoofd in de wolken? OostenrijkTV!

Over hoe Pepijn naast Jonge Honden zijn videobedrijf Oostenrijk TV bleef runnen. 

Wat is ondernemerschap? Hoe werkt het? Wanneer werkt het? En waarom is de ene regio wél ondernemend en de andere niet? Dit waren de vragen waar ik mij tijdens mijn master International Economics & Entrepreneurship in verdiepte. Super interessant en enorm leerzaam. Maar wat ik níet leerde, is wat zélf ondernemen eigenlijk betekent. En vooral: hoe je dat doet. Daar wilde ik na mijn studie verandering in brengen. Daarom startte ik Oostenrijk TV: een online platform waarmee we vette visuele content maken om zo ‘het Oostenrijk gevoel’ bij de mensen thuis te brengen. Kort gezegd zijn we een marketingkanaal voor Oostenrijkse regio’s en gebieden, die ons daarvoor betalen. Voor ondernemende regio’s dus, zoals ze op mijn studie zouden zeggen.

Dankzij mijn Oostenrijkse roots kon ik met regelmaat naar de Alpen om materiaal te schieten. In Nederland ging ik opzoek naar klanten. Na een jaar ploeteren vanaf mijn studentenkamer, was het gelukt om de eerste klanten binnen te halen. De sneeuwbal ging rollen! Het idee dat in ons hoofd zat, werd werkelijkheid. Fantastisch, maar toch miste ik iets. Ik miste een groep gelijkgestemde mensen om mij heen. Mensen waarvan je kan leren, die ook willen ondernemen, en waarmee je samen kan groeien. Daarom solliciteerde ik bij Jonge Honden. Best spannend, want ik had één grote twijfel: kan je in loondienst starten én een eigen onderneming ernaast hebben? Het korte antwoord: binnen Jonge Honden kan het. Want nu 3,5 jaar later, zit ik nog steeds bij Jonge Honden – waar ik onderhand mijn eigen team run – én kom ik net terug van een week Oostenrijk, om nieuwe opnames te maken voor Oostenrijk TV.

Waar andere werkgevers raar staan te kijken als mensen naast hun ‘gewone baan’ ook nog andere ambities hebben, denk ik dat zij hier de plank volledig mis slaan. Ruimte bieden voor ondernemende ambities náást werk of op werk, biedt mensen de ruimte om nieuwsgierig, creatief en geprikkeld te blijven. Kortom: om ondernemend te zijn. En ik ben ervan overtuigd dat die ondernemende mindset precies is wat veel organisaties wel kunnen gebruiken.


Door de bomen het bos niet meer? VormTaal! 

Hoe Anne met VormTaal complexe problemen helpt doorgronden.

Wat heeft sociale cohesie in de wijk met het regenwoud te maken? Jonge hond Anne kan hier alles over vertellen. Als freelancer helpt zij organisaties één dag per week grip te krijgen op complexe situaties. Dat doet zij met VormTaal, een door haarzelf ontwikkelde tool die complexe dingen bespreekbaar maakt. Veel problemen waar we in ons werk tegenaan lopen, zijn “complex” en vragen om een integrale aanpak. Denk aan maatschappelijke uitdagingen zoals de energietransitie, klimaatverandering of de woningnood. Om hier een passende interventie voor te verzinnen, is samenwerking en goede communicatie essentieel. Maar die dingen gaan niet vanzelf. Daarom heb ik VormTaal ontworpen: een communicatietool die gebruik maakt van 88 blokken met verschillende vormen, materialen en afmetingen. Door met elkaar in gesprek te gaan en betekenis te geven aan de compositie, vormen we een gemeenschappelijke “taal”: VormTaal.

Het regenwoud

Complexe problemen – ook wel “wicked problems” genoemd (Rittel & Webber, 1973) – zijn problemen waarbij oorzaak en gevolg niet vanzelfsprekend zijn. Ze zijn onderhevig aan een groot aantal factoren, met verschillende onderlinge relaties en veranderen door de tand des tijds. Bij wicked problems, zie je door de bomen het bos niet meer. Het regenwoud is dan ook de perfecte metafoor, want het regenwoud is méér dan haar som der delen. Méér dan de bomen, die haar tot bos maken. Het regenwoud is een ecosysteem waarbij verschillende krachten op elkaar inwerken. Hoe goed we de losse onderdelen ook (denken te) kennen. Het blijft ontzettend moeilijk, dan wel onmogelijk om te voorspellen wat een kleine wijziging voor invloed heeft op het gehele systeem.

Vaak hoor ik: “het is zo complex, we moeten het simpel maken” of “we moeten het concreet maken”. Rittel en Webber (1973) noemen dit het “temmen” van het probleem. In eerste instantie lijkt dit misschien een goed idee, maar het brengt ook risico met zich mee. Grote kans namelijk dat je in zo’n geval niet het daadwerkelijke probleem, maar zijn symptomen in beeld hebt. Het onderzoeken van “de vraag achter de vraag” is een typisch jonge hondse aanpak. VormTaal helpt de essentie boven tafel te krijgen.

Ik heb VormTaal ontwikkeld tijdens mijn afstudeeronderzoek aan de TU Delft. Tijdens mijn Jonge Honden carrière, heeft mijn bedrijf steeds meer vorm gekregen. Die lessen die ik leer neem ik mee naar Jonge Honden en andersom! Ondernemen leer je alleen maar door het te doen. VormTaal is het product van interdisciplinair onderzoek naar architectuur en communicatie. Meer weten over VormTaal? Bekijk de website van Anne: www.vormtaal.com. Of neem contact op. Ze vertelt je graag meer. 


Een kaartje uit verre landen? Studio Luim!

Hoe Jonneke Studio Luim begon en betekenisvolle kaarten maakt.

Al mijn hele leven houd ik van taal. Ik houd van woorden, hoe ze zinnen vormen en kippenvel kunnen veroorzaken. Ik houd ervan hoe woorden van lang geleden nu nog steeds mensen kunnen raken, hoe de juiste zin je nog dagen kan laten glimlachen.

Deze liefde voor taal bleek ik (jonge hond Jonneke) te delen met een goede vriendin, en zo ontstond Studio Luim. Een Studio, omdat we een samenwerking zijn, tussen Christianne en Jonneke. En Luim. Een ‘Luim’ is een vlaag van eigenzinnigheid, maar ook een gemoedsgesteldheid; een vlaag van vrolijkheid of verdriet. En dat is wat Studio Luim onder woorden wil brengen. 

Vlagen van vrolijkheid, maar ook van verdriet. Kwetsbaar, imperfect en eigenwijs. De lui van Luim proberen het met liefde voor taal te vatten, zodat het in woorden doorgegeven kan worden. Onze woorden verschijnen op onze website in de vorm van kaartjes. Wil jij iemand opvrolijken, troosten of bemoedigen met een kaartje? Neem een kijkje op onze website!