Social Impact Night #4 | Future Food

Social Impact Night #4 | Future Food

Wanneer: 16 oktober 2019

Tijdens de Social Impact Nights brengen we impactmakers op een laagdrempelige manier met elkaar in contact. Inspirerende bijeenkomsten voor ondernemende wereldverbeteraars (to be) waarbij we ons buigen over de vraagstukken van impactmakers. Van inspiratie naar actie! Kom je met ons een verschil maken? Meld je aan voor de vierde Social Impact Night die helemaal in het teken staat van Future Food!

Future Food

In de supermarkt loop je dagelijks tussen de biologische voeding en producten van de lokale boer. Als we het over voedsel hebben, hebben wij het al snel over duurzaam en gezond voedsel. Aan de consumptiekant heeft voedsel nauwelijks meer iets te maken met honger. Wij zien voedsel steeds meer als onderdeel van het perfectioneren van ons lichaam, als haast gepersonaliseerd medicijn. Aan de productiekant grijpen we steeds verder in. We zetten de natuur volledig naar onze hand. Denk bijvoorbeeld aan genetische modificatie.

Het probleem is dat de productie- en consumptiekant, hopeloos inefficiënt met elkaar verbonden zijn. Nu reist ons eten duizenden kilometers en gooien we in de Westerse wereld jaarlijks evenveel voedsel weg als dat er in sub-Sahara-Afrika geproduceerd wordt. Dit is op lange termijn niet houdbaar. Wat zijn de oplossingen voor deze problematiek? Tijdens deze vierde Social Impact Night draait het allemaal om een nieuwe aanpak op ons voedsel systeem; van productie, distributie, consumptie tot aan verspilling en hergebruik. Samen met sociaal ondernemers zoomen we in op hun visie en oplossingen voor een nieuw systeem.

Programma

Keynote: Lianne de Bie – Directeur SFYN

Herenboeren:

Herenboeren Nederland ondersteunt burgers bij de ontwikkeling van natuurgedreven coöperatieve Herenboerderijen. Een Herenboerderij is een duurzaam opererend, kleinschalig coöperatief gemengd bedrijf. Het land wordt gepacht door de coöperatie en de boer die op het land werkt is in dienst van de coöperatie. Alle producten die geproduceerd worden op het land komen vervolgens terecht bij de coöperatie en zo is de cirkel rond.

Lokaal voedsel Utrecht:

Lokaal voedsel is hip. Steeds meer boeren zien mogelijkheden om (een groter deel van) hun producten direct af te zetten. Ook supermarkten, restaurants en zorgcentra zien meerwaarde in een korte voedselketen. Maar hoe kunnen we dit marktsegment verstevigen? De proeftuin ‘Lokaal Voedsel Utrecht’ (LVU), een initiatief van LEADER Weidse Veenweiden en LEADER Utrecht-Oost, wil aanbieders en afnemers van lokaal voedsel in de provincie Utrecht helpen bij juist deze vraag. In de proeftuin LVU brengen we aanbod en afzet bij elkaar, delen we kennis en werken we aan verdieping. Zo hopen we een vliegwiel te creëren en de markt voor regionaal voedsel in Utrecht een extra boost te geven. Geen nieuw initiatief dus, maar een versterking en opschaling van de goede stappen die er in deze mooie regio al genomen zijn.

De Krekerij:

De krekerij heeft als missie om voor 2030 krekels en sprinkhanen onderdeel uit te laten maken van ons eetpatroon. We veranderen de perceptie over deze dieren door lekkere en verantwoorde producten te maken die passen binnen ons westerse dieet. Zo combineert de Krekerij deze dieren met plantaardige ingrediënten tot een vlees dat een lage ecologische impact heeft, een hoge voedingswaarde en waarin de unieke nootachtige smaak naar voren komt. Lekker voor jezelf én voor de wereld om je heen!

De Clique:

Het huidige systeem van continu nieuwe grondstoffen gebruiken en in afval geen waarde zien is niet houdbaar. Daar wil de Clique wat aan doen want eenmalig gebruik moet stoppen. In het systeem wat de Clique in Utrecht aan het opzetten is worden materialen steeds opnieuw gebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Zij halen alles op wat nuttig is bij horeca ondernemers (zoals koffiedik en sinaasappelschillen) en maken er met circulaire partners toffe en nieuwe producten van.

Praktische informatie

Wanneer: woensdag 16 oktober 2019
Deuren open: 18:30
Start programma: 19:00
Eind programma: 22:00
Locatie: Social Impact Factory; Vredenburg 40, Utrecht
Goed om te weten: drinks & snacks worden verzorgd!


 Wegens succes hebben we de inschrijving moeten sluiten! Hou onze socials in de gaten voor een verslag van de avond.

Reactie toevoegen

*Alle velden a.u.b. correct invullen