Social Impact Night #5 | Klimaat Kansen

Social Impact Night #5 | Klimaat Kansen

De aarde warmt op en het klimaat verandert. Dit heeft effect op ons allemaal. Dit is niet alleen een vraagstuk voor academici of een ambtelijk programma; van jong tot oud, van dorp tot stad: we moeten ons hierop voorbereiden en aanpassen, oftewel klimaatadaptatie. Maar hoe?

Dinsdagavond 30 maart organiseren we een Social Impact Night over de kansen van klimaatadaptatiešŸ€. We gaan in gesprek met zowel impactondernemers op het vlak van klimaatadaptatie, als ‘ambtelijke organisaties’ die zich bezighouden met het klimaatbeleid. Hoe maken we klimaatadaptatie een vraagstuk van ons allemaal? Het belooft een inspirerende bijeenkomst te worden voor ondernemende wereldverbeteraars (to be), waarbij we ons buigen over de vraagstukken van deze organisaties.


Keynote: Rotterdams Weerwoord
Rotterdam is een stad aan het water, met 85% van zijn oppervlakte onder het niveau van de Maas. Klimaatverandering heeft daarom een enorme impact. Hoe ga je om met enorme hoeveelheden regen, toenemende hitte, een zakkende stad en een stijgende zeespiegel? Het Rotterdams WeerWoord is hier het antwoord op. Door samen met de stad aan de slag te gaan, worden straten, gebouwen, wijken en tuinen aangepakt. Het uiteindelijke doel is een klimaatbestendig Rotterdam in 2030. Daar is iedereen voor nodig: gemeente, waterschappen, bedrijven, woningcorporaties en het belangrijkst de Rotterdammer. De grote uitdaging waar we voor staan: hoe zorgen we er in een diverse stad als Rotterdam voor dat iedereen veilig is voor het extremer klimaat?

Impactmakers

 • Bordspel Klimaatjes
  De Klimaatjes willen kinderen al op jonge leeftijd bewust maken van de invloed van je eigen gedrag op klimaatverandering. Dit doen zij aan de hand van een zelf ontworpen bordspel met bijbehorende app. Door middel van kennisvragen en dilemmaā€™s leren kinderen spelenderwijs over duurzaamheid. Dit doen ze vanuit verschillende rollen zodat ze leren dat er verschillende perspectieven aan duurzaamheid zitten.D e Klimaatjes hebben hun eerste bordspellen verkocht en zijn nu bezig met opschalen en uitbreiden naar nieuwe leeftijdscategorieĆ«n! Om op te schalen is het ook nodig dat de bekendheid van Klimaatjes in de onderwijswereld vergroot wordt. Daarom is het vraagstuk van Klimaatjes voor de Social Impact Night: welke strategieĆ«n zou Klimaatjes kunnen gebruiken om in zowel basisscholen als middelbare scholen grote aandacht te krijgen, zodat ‘het balletje gaat rollen’?
 • Gemeente Utrecht
  De ambitie van de Gemeente Utrecht is hoog: klimaatadaptatie moet het ‘nieuwe normaal’ worden. De gemeente kan dit niet alleen, maar moet dit samen met de inwoners en ondernemers van Utrecht realiseren. Het uiteindelijke doel? Ervoor zorgen dat het ook in 2050 in Utrecht prettig leven is. Maar hoe krijg je de Utrechters zo gemotiveerd dat ze zelf met klimaatadaptatie aan de slag gaan? Met dit vraagstuk gaan we tijdens de Social Impact Night aan de slag.
 • Rooftop Revolution
  Rooftop Revolution brengt natuurgebieden terug de stad in op het grootste braakliggende terrein: de daken! Zij adviseren eigenaren hoe zij aan de slag kunnen gaan met het verduurzamen van daken, ondersteunen overheden in hun klimaatadaptatie ambitie en helpen ā€œdaklozenā€ om hun uitzicht te verbeteren.

Daarnaast is 30 maart wel een hele speciale dag. Op deze dag start namelijk het NK tegelwippen! Van 30 maart tot en met 30 september daagt de Gemeente Utrecht samen met de Duurzameweek en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Utrechters uit om zoveel mogelijk tegels te wippen. Wip tegels uit je achtertuin of maak een geveltuintje. Kijk voor inspiratie op www.duurzameweek.nl/nk-tegelwippen.


Programma
18.45: Inloop
19.00: Keynote
19.40: Pitches van impactmakers
20.00: Brainstorm sessies
20.45: Terugblik & conclusies
21.00: Borrel & bijpraat

Praktische informatie
Wanneer: dinsdag 30 maart 2021
Deuren open: 18:45
Tijd: 19:00-21.00 uur
Online en gratis


Social Impact Nights
Tijdens de Social Impact Nights brengen we impactmakers op een laagdrempelige manier met elkaar in contact. Het zijn inspirerende bijeenkomsten voor ondernemende wereldverbeteraars (to be), waarbij we ons buigen over de vraagstukken van impactmakers. Van inspiratie naar actie! Kom je met ons een verschil maken?


Meld je hier aan:

  Ik ga akkoord met het delen van mijn e-mailadres onder de deelnemers
  Ik ontvang graag maandelijks de Jonge Honden nieuwsbrief voor o.a. toekomstige Social Impact Nights