Starten in coronatijd: hoe doe je dat?

Door: Janna en Malou

Met tweehonderd procent energie en een flinke dosis enthousiasme begonnen wij een paar maanden geleden aan ons Jonge Honden avontuur. Benieuwd naar wat er ging komen, uitkijkend naar nieuwe projecten, een lichte spanning, maar vooral heel veel zin om deze club nieuwe collega’s te leren kennen en onderdeel te worden van dit team!

Maar toen…

We waren nog geen maand op weg toen het coronavirus toesloeg. Plots waren ontmoetingen met onze opdrachtgevers uitgesloten. Evenals de bezoekjes aan ons gloednieuwe kantoor op het cultuurplein Berlijnplein. Dat was even wennen, zeker wanneer je nog amper bent ingewerkt. Er zat niks anders op: thuiswerken. De woonkamer? Teveel geluid. Op de bank? Zit best lekker, misschien iets té lekker… De slaapkamer dan? Ik ga toch niet werken waar ik slaap!? Het was een zoektocht. Eenmaal een plek gevonden, diende de volgende uitdaging zich aan: het gebrek aan contact. 

Hoe kom je ertussen?

‘Ik miste de interactie met collega’s enorm’, vertelt Malou. Even naar elkaar toelopen om een vraag te stellen was ineens niet meer zo makkelijk. Alles aan de telefoon wordt gelijk een serieus gesprek. Gewoon even kletsen gebeurde niet echt. En juist dát is waar je behoefte aan hebt als nieuweling: collega’s leren kennen en ‘rondsnuffelen’- zoals we dat op z’n jonge honds noemen. 

Maar… Jonge Honden zou Jonge Honden niet zijn, als ze niet een creatieve oplossing hadden voor deze rare situatie. En zo kwamen collega’s al snel met allerlei inventieve ideeën: van het rondsturen van kaartjes naar elkaar tot online borrels en pubquizzen. “Ik kreeg van een collega een kaartje en zaadjes om bloemetjes mee te planten, dat vond ik zo leuk!” vertelt Malou.

Tijdens onze eerste weken werken werd ons gelijk ook verteld over het Jonge Honden weekend, wat lé-gen-da-risch zou moeten zijn. Dat lieten wij ons geen twee keer zeggen! Maar al snel bleek dat ook dit in juni niet door zou kunnen gaan (hopelijk gaat het alsnog door in oktober). Desalniettemin konden de vier collega’s die het weekend organiseerden, het weekend in juni niet zomaar voorbij laten gaan en dus was het tijd voor een heuse online pyjama party!

Zo gezegd, zo gedaan. Vrijdagochtend lag er bij iedere jonge hond een pakketje op de stoep en vrijdagmiddag zaten we allemaal online klaar, in bed met onze pyjama aan. Van gezichtsmaskers, tot popcorn, tot verkleedwedstrijden en meer, het was net alsof we echt op weekend waren! 

Er moet ook gewerkt worden

Naast de gezellige, sociale initiatieven schakelden Jonge Honden ook snel op werkvlak. We merkten dat de overschakeling naar digitaal bij de ene opdrachtgever een stuk soepeler liep dan bij de andere opdrachtgever. Hier zagen wij vanuit Jonge Honden kansen! En zo kwam de digi-denkkracht tot leven: met talloze verschillende bedrijven hadden wij een ‘gratis’ uurtje digitaal sparren- van vraagstukken over het organiseren van online events, tot het betrekken van je collega’s in een digitale wereld.

Ook ontwierpen collega’s de thuiswerktoolkit: een toolkit vol tools voor je online sessie, event of meeting! “De passie, enthousiasme en daadkracht van alle collega’s gezamenlijk was zo tof om te zien! Binnen een week was de hele thuiswerktoolkit uit de grond gestampt!” zegt Janna vol bewondering. 

Nog steeds een warm bad

De afgelopen maanden hebben ons laten zien, waarom werken voor Jonge Honden zo inspirerend is: de eindeloze dosis aan creativiteit, het continue enthousiasme en de onuitputtelijke energie van onze collega’s raken maar niet op. Ook de manier waarop ze ons, als nieuwe collega’s, hierin betrekken is bewonderenswaardig.

Ondanks dat we bijna alleen maar online met ze gewerkt hebben, voelen we ons toch verbonden en hebben we het gevoel dat we ze stuk voor stuk steeds beter leren kennen. Wij kunnen niet anders dan ons petje voor ze afnemen, want één ding is zeker, ondanks het online werken, voelen wij ons inmiddels wel een échte jonge hond.

Benieuwd naar wat jullie kunnen doen om online interactie met (nieuwe) collega’s te verhogen? Wij denken graag even met je mee!