Van Jonge Honden naar het Europees Parlement

Van Jonge Honden naar het Europees Parlement. Wat ben je nu aan het doen Bram?
Ja, van jonge hond naar adviseur Klimaat en Milieu voor GroenLinks in het Europees Parlement. Een mond vol! Ik werk mee aan de Europese Green Deal. Dit is een enorm pakket aan wetten op het gebied van klimaat, milieu en circulaire economie. De Europese Green Deal moet antwoorden geven op vragen zoals ‘welke regels en normen stellen we voor het verduurzamen van industrie?’ of ‘wanneer verbieden we de verkoop van nieuwe diesel en benzineauto’s?’ Op dit moment wordt vrijwel alles aangescherpt zodat Europa haar nieuwe klimaatdoelen kan halen. Dat betekent dagelijks overleg, onderhandelen, je positie aanpassen en verdedigen, communiceren met de achterban en media en steeds weer nieuwe kennis ophalen. Het zou natuurlijk prachtig zijn als Europa hierdoor het eerste klimaat neutrale continent wordt. 

Zowel jij, als de plannen voor Europa klikken ambitieus! Welke tip wil jij ons meegeven? Waar kunnen we vandaag nog mee beginnen?
De meeste klimaattips gaan over consumeren of -minderen, maar veel mensen weten prima dat ze bijvoorbeeld minder vlees zouden moeten eten of vliegen. Toch hebben we vaak een excuus om het niet te doen. We wijzen naar ‘het systeem’ en gaan over tot de orde van de dag. Ik zou zeggen, laat je horen! Want er is echt meer maatschappelijke druk nodig. Je hoeft niet meteen de politiek in (wel een aanrader), maar ga ’s naar een bewonersavond in je wijk, spreek in bij de gemeenteraad, doe mee aan een demonstratie. Of voor de jonge hond: ben het eens flink oneens met je opdrachtgever als je een communicatie-, wijk-, of organisatieplan moet maken met inhoud uit de vorige eeuw. Bemoei je met je toekomst.

Wow, mooie woorden! Bij Jonge Honden was je ook altijd al bezig met het thema duurzaamheid. Waar zit jouw drive?
Ik haal zeker een drive uit de rampen en rapporten, ook deze zomer weer. Of berichten over onrechtvaardig beleid en de lobbykracht van grote bedrijven. Maar door al die negativiteit wil je soms ook bij de pakken neer gaan zitten. Het klinkt wat gek, maar ik probeer verduurzaming daarom vooral te zien als de verbouwing van een huis. Dat kost tijd, geld en veel energie, maar het is ook dé kans om iets moois neer te zetten. Datzelfde kun je zeggen van je stad, Nederland of Europa. Als we het goed doen, krijgen we meer natuur, schonere steden, gezonder eten, meer banen, opgeknapte wijken en een groene industrie. Daar kunnen we dus eigenlijk ook gewoon best zin in hebben!  

Als Jonge Honden volgen we je vol bewondering! Wat heb je geleerd bij Jonge Honden en wat heb je meegenomen in de volgende stappen in jouw carrière?
Ik heb geleerd me snel aan te passen aan nieuwe situaties, aan collega’s, regels en omgangsvormen. Daar word je als jonge hond natuurlijk ook op geselecteerd, maar als je in een jaar op vijf verschillende plekken werkt en op vrijdag steeds nieuwe projecten oppakt, dan is dat niks anders dan een stoomcursus. Daarnaast ook de reflectie op wat je wil, wat goed en minder goed gaat. Daar was bij Jonge Honden echt veel ruimte voor, in cursussen of gewoon wandelend in het park op de vrijdagmiddag.